Duurzaam Scherpenzeel. Milieubewust afval scheiden!

Home > Inwoners > Actualiteiten > Duurzaam Scherpenzeel. Milieubewust afval scheiden!

Duurzaam Scherpenzeel. Milieubewust afval scheiden!

Op 1 november heeft de gemeenteraad van Scherpenzeel ingestemd met de tarieven voor restafval. Dat betekent dat u per 1 januari 2019 extra gaat betalen voor restafval, naast een vast tarief dat voor iedereen gelijk is. Dit heet ‘diftar’ (geDIFferentieerde afval TARieven).

Goed voor het milieu

Wij voeren diftar in omdat veel van ons afval nog waardevolle grondstoffen bevat. We gooien nog veel te vaak textiel, GFT, plastic en papier in ons restafval. En dat is zonde! Als afval eenmaal in het restafval belandt, is het verloren. Dan gaat het naar de verbrandingsoven en gaan al die waardevolle grondstoffen in vlammen op. Daarom moeten we met z’n allen ons afval beter scheiden.

Bepaal zelf uw kosten

En als u zelf uw afval goed scheidt, dan is dat goed voor uw eigen portemonnee. Het bedrag dat u bespaart, bepaalt u namelijk zelf. U betaalt immers per keer dat u uw restafvalcontainer aanbiedt. Hoe minder vaak dit gebeurt, hoe meer u kunt besparen. Het is dus slim om een container of zak zo vol mogelijk aan te bieden en om te proberen om ophaalrondes over te slaan.

Minder restafval

Ook de Nederlandse overheid wil dat we met zijn allen minder restafval produceren. Daarom hebben alle gemeenten in Nederland de taak gekregen om uiterlijk in 2020 tenminste 75% van het afval te scheiden of te recyclen. Momenteel zitten we in Scherpenzeel op 60%, 178 kilo per Scherpenzeler. Dat is dus al best wel goed! We hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat we samen met u die laatste 15% ook gaan behalen. Uiteindelijk mogen we per persoon maximaal 100 kilo restafval produceren. We houden u op de hoogte van de scores!

Afval = grondstof!

Verbranden van restafval is bijna drie keer zo duur als het composteren van GFT. Hernieuwbare materialen als glas, textiel, plastic en blik leveren de gemeente geld op. Hiermee kunnen we het inzamelen voor een deel weer betalen. Afval scheiden is goed voor het milieu, verenigingen verdienen geld per kilo oud papier dat zij ophalen. Voor GFT, PMD en oud papier hoeft u niet per keer aanbieden te betalen, deze kunnen immers worden hergebruikt.

Tarieven

Uw minicontainer bevat een chip die de vuilniswagen herkent op het moment dat deze wordt geleegd. Of, de ondergrondse container registreert de pas waarmee u deze opent. Zodoende weet de gemeente precies hoe vaak u uw restafval heeft aangeboden. U betaalt dus per lediging van de minicontainer, of per inworp bij een ondergrondse container. Een kleine bak van 140 liter kost € 3,00 per keer. Voor een grote bak van 240 liter betaalt u € 5,00. Voor het afval in de ondergrondse container betaalt u € 0,85 per keer.

Appartementen

De gemeente plaatst verzamelcontainers voor GFT-afval bij appartementen. Zo kunt u óók wanneer u in een appartement woont, uw afval beter scheiden en minder restafval aanbieden.

Omwisselen van bak

Wilt u een grotere of een kleinere bak? Van 1 januari tot 30 juni 2019 kunt u hem gratis omwisselen.

Gratis

In 2019 komt er een proef van een half jaar waarbij u groenafval en grof huishoudelijk afval gratis weg mag brengen naar de Milieustraat.

Afvalwijzer App

Download de Afvalwijzer App in de Google Play Store of in de App Store. Zo blijft u eenvoudig op de hoogte van wanneer welke container geleegd wordt. Daarnaast vindt u er scheidingstips en allerhande informatie over afval.

Wethouder Tonnis van Dijk: “In het weekend ontvangt u een Infographic over het scheiden van afval en de tarieven. U kunt deze bijvoorbeeld in uw meterkast hangen als geheugensteun. Ook ontvangt u een sticker over restafval voor op de grijze bak. Daarnaast kunt u vanaf vrijdag onze animatiefilm bekijken op www.scherpenzeel.nl/afval. Wij beantwoorden graag uw vragen over het scheiden van restafval. Hiervoor staan we met een Informatiekraam op de markt op woensdag 21 november van 10.30 tot 13.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur in Kulturhus De Breehoek. Ik hoop u hier graag persoonlijk te ontmoeten!”.