Tip 2: offertes beoordelen

Home > Scherpenzeel woont duurzaam > Blog Tips van Teun > Tip 2: offertes beoordelen

Tip 2: offertes beoordelen

Teun van Roekel is de man achter het energieloket van de gemeentes in de FoodValley (Veenendaal, Ede, Rhenen, Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Scherpenzeel en Wageningen). Hij beantwoordt praktische vragen van inwoners over energiemaatregelen in huis. In deze blog deelt hij zijn kennis en ervaring.

Contact met het energieloket:

06 10 73 12 61 (ma-vrij 9.00-21.00 uur, za 9.00-15.00 uur)
energieloket@scherpenzeel.nl .

Waarop moet ik letten als ik een offerte voor zonnepanelen aanvraag? Hoe moet ik offertes voor dak- of vloerisolatie beoordelen? Deze vragen hoor ik vaak bij het energieloket. Logische vragen, want dit soort energiemaatregelen en offertes zijn voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Daarom vandaag vijf tips over het omgaan met offertes van installateurs en isolatie van zonnepanelen.

1.    Vergelijken

Allereerst: zorg dat je vergelijkingsmateriaal hebt. Want prijzen en garanties kunnen sterk verschillen. Vraag buren en kennissen naar hun ervaringen en zoek op internet naar recensies van bedrijven. Vraag bij minimaal drie partijen een vrijblijvende offerte aan. En vraag daarbij altijd om een vrijblijvend adviesgesprek (telefonisch of bij je thuis). Elk huis is immers anders.

2.    Betrouwbare bedrijven

Voor installateurs van zonnepanelen ga je naar www.vindinstallateurduurzameenergie.nl  en klik vervolgens op Elektra en op Zon PV. Voor vakbekwame isolatiebedrijven kijk je op www.wij-isoleren.nl. Maar ook het energieloket kan je in contact brengen met betrouwbare bedrijven in de buurt.

3.    Helder en gedetailleerd

Als je de offertes binnen hebt, begint het echte vergelijken en beoordelen. Een offerte moet in de eerste plaats begrijpelijk zijn en de volgende onderdelen bevatten: 
•    Materialen: bijvoorbeeld de naam en type van het materiaal, de eigenschappen (bv. de dikte en de isolatiewaarde, of bij zonnepanelen de verwachte opbrengst)
•    Kwantiteit (bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen)
•    Prijzen per stuk
•    De totale prijs van materialen en werkzaamheden
•    Schoonmaak; is dit inbegrepen in de prijs of komt dit er nog bij?
Controleer ook of alle contactgegevens van jouzelf en het bedrijf vermeld zijn.

4.    Garantie en verzekering

Let er ook op of het bedrijf garantie biedt op hun werkzaamheden en materialen. Leg dit in de offerte vast; zo voorkom je misverstanden. Controleer ook het verzekeringscertificaat van het bedrijf. Alle werkzaamheden dienen gedekt te zijn door een verzekering, die afgesloten moet zijn voordat het werk begint.

5.    Stel vragen

Aarzel niet om al je vragen te stellen aan het bedrijf en geef het aan wanneer je de antwoorden niet helder genoeg vindt. En aarzel niet om contact op te nemen met het gemeentelijk energieloket. Ik zit ervoor! Het energieloket geeft direct antwoord op je vragen of verwijst je door naar betrouwbare informatiebronnen en bedrijven.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het aanvragen en beoordelen van offertes. Tot de volgende Tips van Teun!