Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee

Home > Scherpenzeel woont duurzaam > Nieuws > Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee

Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee

‘We hoeven bijna niets meer aan de energieleverancier te betalen’

Denkt u erover om uw eigen stroom op te wekken met zonnepanelen? Dan is het nu een goed moment om daarmee te beginnen. Want de prijs van zonnepanelen is de afgelopen 5 jaar met een kwart gedaald. U verdient uw investering dan ook snel terug. Verschillende huiseigenaren in Scherpenzeel gingen u voor.

Zonnepanelen zijn voor huiseigenaren een interessante investering: voor het milieu én voor de portemonnee. U verdient uw investering gemiddeld in 5 tot 7 jaar terug, terwijl de panelen zo’n 25 jaar meegaan. Daarbij moet u bij een systeem van 10 zonnepanelen denken aan ongeveer 4.600 euro inclusief installatie (prijspeil mei 2016). Bovendien maken zonnepanelen uw huis waardevoller. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat kopers een huis met panelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder. En dat ze er meer geld voor overhebben.

Persoonlijke ervaringen

In Scherpenzeel heeft huiseigenaar Wilko Groeneweg begin juni zonnepanelen in zijn ruime achtertuin laten installeren. Hij woont met echtgenote en twee kinderen (19 en 21) in een vrijstaand huis buiten de bebouwde kom. ‘Ons huis wordt verwarmd door een aardwarmtesysteem. We hebben precies zo veel zonnepanelen aangeschaft dat ze genoeg stroom leveren voor dat systeem, plus ons overige stroomverbruik. Zodat we bijna niets meer aan de energieleverancier hoeven te betalen.’ Het gaat Groeneweg overigens niet alleen om de kostenbesparing. ‘Wat energie betreft zijn we nu bijna CO2-neutraal. Dat geeft een fijn gevoel.’

Aandachtspunten

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen, moet u eerst een paar vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld in hoeverre uw dak geschikt is voor panelen en welk rendement u ervan kunt verwachten. Gelukkig hebben veel mensen inmiddels ervaring met zonnepanelen opgedaan en is er veel onafhankelijke informatie beschikbaar.

Een geschikt dak

Ideaal voor zonnepanelen is een dak op het zuiden waarop geen of weinig schaduw valt. Daken op het westen, oosten en noorden geven een lagere opbrengst. Platte daken zijn eveneens geschikt. En soms, zoals bij Scherpenzeler Groeneweg, kunt u zonnepanelen ook in de tuin plaatsen. Om een indicatie te krijgen van uw mogelijkheden kunt u een kijkje nemen op Zonatlas.nl, of anders op Zonnekaart.nl. Als u daar uw postcode en huisnummer invoert, krijgt u een schatting van het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen en wat dat oplevert – uitgedrukt in geld én CO2-reductie.

Meer weten?

Heeft u praktische vragen, bijvoorbeeld over subsidiemogelijkheden, vergunningen of over het aanbod van regionale installateurs? Neem contact op met het energieloket van de gemeente via 06 10 73 12 61 of stuur een e-mail naar energieloket@scherpenzeel.nl. Het energieloket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur.

Op de website van Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen) vindt u onafhankelijke informatie over zonnepanelen.